ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Πιπέρι Cayenne

Το πιπέρι καγιέν (cayenne pepper), στα αγγλικά επίσης γνωστό ως μπαχαρικό Γουινέας (Guinea spice), πιπεριά αγελαδοκέρατο (cow-horn pepper)κόκκινο καυτό πιπέρι τσίλι (red hot chili pepper), αλέβα (aleva), πιπέρι πουλιού (bird pepper), ή ειδικά σε μορφή σκόνης, κόκκινο πιπέρι (red pepper), είναι μια ποικιλία του είδους Καψικόν το ετήσιον (Capsicum annuum) που σχετίζεται με τις γλυκές πιπεριές, τις καυτερές πιπεριές χαλαπένιο (jalapeños), πάπρικα και άλλες.

Κατηγορία:

Γενικά οι καρποί αποξηραίνονται και αλέθονται ή πολτοποιούνται και ψήνονται σε κέικ, τα οποία στη συνέχεια αλέθονται και κοσκινίζονται, για να γίνουν η σκόνη μπαχαρικού με την ίδια ονομασία.

Το καγιέν χρησιμοποιείται στη μαγειρική πικάντικων πιάτων, σαν σκόνη ή ολόκληρο (όπως στις κουζίνες Κορέας, Σιτσουάν και άλλες Ασιατικές κουζίνες) ή σε μια λεπτή σάλτσα με βάση το ξίδι. Γενικά εκτιμάται στις 30.000 έως 50.000 μονάδες Scoville (Scoville heat units (SHU)). Επίσης χρησιμοποιείται ως βοτανικό συμπλήρωμα και αναφέρεται από τον Nicholas Culpeper στο βιβλίο του «Πλήρη Βότανα» (1653), ως “πιπέρι γουινέας”, εσφαλμένος χαρακτηρισμός για το “πιπέρι γουιάνας”.

Διατροφή

Το πιπέρι καγιέν, κατά βάρος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Περιέχει επίσης, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Ωστόσο, δεδομένης της πολύ μικρής ποσότητας που συνήθως καταναλώνεται σε μια μερίδα πιπέρι καγιέν, κάνει αμελητέα τη συμβολή του στη συνολική διαιτητική πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών.

Η κατανάλωση του πιπεριού καγιέν διαστέλλει τα αγγεία του αίματος και επιταχύνει το μεταβολισμό, λόγω των υψηλών ποσοτήτων καψαϊκίνης. Η κατανάλωση πιπεριών καγιέν επιδρά στην ποσότητα της θερμότητας που εκλύεται από το ανθρώπινο σώμα. Σε μελέτες στα ζώα, η καψαϊκίνη έχει την ικανότητα να ενισχύσει το μεταβολισμό, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί απώλεια βάρους. Αυτό αυξάνει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος σε όλα τα σημαντικά όργανα, διευκολύνοντας την οξυγόνωση και την παράδοση των θρεπτικών συστατικών. Η καψαϊκίνη μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές ενεργειακό ισοζύγιο, ενώ, καταστέλλει την όρεξη. Η καψαϊκίνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη, καθότι λειτουργεί ως ενισχυτής του μεταβολισμού και είναι ευεργετική στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Έχει αποδειχθεί ένας συσχετισμός μεταξύ υποστρώματος οξείδωσης και καψαϊκίνης. Η θεραπεία με καψαϊκίνη υποστήριξε την οξείδωση των λιπών κατά τη διάρκεια διατήρησης του βάρους, αλλά δεν επηρέασε την επανάκτηση βάρους μετά από μέτρια απώλεια βάρους.

Το πιπέρι καγιέν επίσης θεωρείται αφροδισιακό, επειδή περιέχει καψαϊκίνη. Έχει επίσης αποδειχθεί, ότι βοηθά στην οξείδωση από το λιπώδη ιστό, ρυθμίζει την υψηλή πίεση του αίματος, προωθεί την υγιή λειτουργία του ήπατος και των παραγωγικών ιστών, συμβάλλει στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και την προώθηση της υγιούς παραγωγής βλέννας στους βλεννογόνους.