ΟΣΠΡΙΑ

Φάβα Σαντορίνης

Η φάβα είναι ένα γεωργικό ή μαγειρικό προϊόν, του οποίου η αρχική πρώτη ύλη ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής. Στην Ελλάδα παρασκευάζεται από το όσπριο λαθούρι, σε άλλες χώρες, παρασκευάζεται είτε από αποξηραμένους, ξεφλουδισμένους και διασπασμένους σπόρους αρακά (Πίσον το ήμερον – Pisum sativum) είτε από ποικιλίες του οσπρίου λαθούρι.

Κατηγορία:

Η πράσινη και η κίτρινη φάβα χρησιμοποιούνται συνήθως για να κάνουν σούπα με μπιζέλια ή “σούπα φάβας” και μερικές φορές μια πουτίγκα – την (pease pudding), που συνήθως παρασκευαζόταν στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Στη βόρεια Ινδία, είναι γενικά γνωστή ως matar ki daal, μερικές φορές χρησιμοποιείται ως μια φθηνότερη παραλλαγή για το πολύ δημοφιλές chhole στους πάγκους που το προσφέρουν αυτό.

Η κίτρινη φάβα, πιο συχνά χρησιμοποιείται για την προετοιμασία του dhal (ξηρό όσπριο (φακή, μπιζέλι ή ποικίλα είδη φασολιού) τα οποία έχουν χωρίσει) στη Γουιάνα, το Τρινιντάντ και τις νήσους Φίτζι. Αναφέρεται απλά ως dhal, παρασκευάζεται παρομοίως προς τα dhals που βρίσκονται στην Ινδία, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία από άλλες συνταγές. Η κίτρινη φάβα είναι το κύριο συστατικό του Ιρανικού φαγητού “Khoresht gheymeh”, το οποίο σερβίρεται στην Ιρανική κουζίνα, αντί του λευκού ρυζιού. Είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό στο περίφημο tabriz köftesi, μια σπεσιαλιτέ κεφτέ από το Βόρειο Ιράν,

Η κίτρινη φάβα χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός γλυκού σνακ στην κουζίνα του Πεκίνου. Το Wandouhuang  είναι ένα γλυκό που έχει υποστεί γλύκανση και διατηρημένο με απλή ψύξη μπιζέλι πουτίγκα, μερικές φορές αρωματισμένο με άνθη osmanthus και δαμάσκηνα Jujube.

Στην Ευρώπη, η Ελληνική “φάβα” είναι ένα πιάτο φτιαγμένο με κίτρινη πολτοποιημένη φάβα, για την δημιουργία ενός ορεκτικού ή μεζέ. Ονομαστή είναι η φάβα Σαντορίνης, που παρασκευάζεται από το λαθούρι.