Τσάι: οφέλη & απόλαυση

«Μια ζωηρόχρωμη κούπα με ζεστό τσάι, σε ένα όμορφο café, από τα δεκάδες πολύ όμορφα που έχει ο Πειραιάς και δίπλα η εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ με την καθημερινή ενημέρωση της πόλης». Κάπως έτσι φανταζόμαστε αυτόν που διαβάζει αυτό το άρθρο. Σχεδόν χαλαρό, κρυφά χαλαρό, για λίγη ώρα μόνο, βέβαια. Ώρα «κλεμμένη» ίσως από δουλειές και υποχρεώσεις, αλλά αρκετή για να ανανεώσει το μυαλό και τη διάθεση. Ό,τι προσφέρει το ξεφύλλισμα μιας εφημερίδας, ό,τι καταφέρνει ένα φλιτζάνι καλό ποιοτικό τσάι…

Συνεχίζοντας τις ιστορίες του τσαγιού, θα επιμείνουμε στους δύο λόγους για τους οποίους σήμερα είναι το πιο περιζήτητο ρόφημα στον κόσμο: για τα σπουδαία οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό, που ολοένα και αυξάνονται κατόπιν επιστημονικών μελετών αλλά και για την αληθινή απόλαυση που προσφέρει η κατανάλωσή του, σε συνδυασμό με τη σχεδόν τελετουργική διαδικασία προετοιμασίας του.

Οφέλη για την υγεία
Το τσάι περιέχει στα φύλλα του (μιλάμε πάντα για το φυτό Camellia Sinensis), τις γνωστές πλέον, στους περισσότερους, κατεχίνες. Αυτές είναι φυτοχημικές ενώσεις της οικογένειας των φλαβονοειδών (πολυφαινόλες). Και όταν ακούμε «φλαβονοειδή», αυτόματα καταλαβαίνουμε «αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες». Άρα, οι κατεχίνες δρουν σαν αντιοξειδωτικά. Και τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην πρόληψη της καταστροφής των κυττάρων του οργανισμού. Υπάρχουν 5 μορφές κατεχινών και κάποιες υπάρχουν πιο ενεργά σε ένα είδος τσαγιού ή σε άλλο. Όπως η επιγαλλοκατεχίνη, που είναι ευεργετική για τον οργανισμό και βρίσκεται στο πράσινο τσάι.

Βάσει όλο και περισσότερων επιστημονικών μελετών, οι κατεχίνες σχετίζονται με μείωση: της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης στο αίμα, της LDL χοληστερόλης, του βάρους και, κυρίως, του λίπους και της περιφέρειας της μέσης. Και ακόμα υπάρχει συσχετισμός με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου! Βέβαια, το τσάι είναι πλούσιο και σε άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή και μέταλλα όπως μαγγάνιο, σελήνιο, ¬ψευδάργυρος και χρώμιο.
Γενικότερα, πάντως, το τσάι φαίνεται να επιδρά ευεργετικά στον οργανισμό: υγεία της καρδιάς, νοητική λειτουργία, στοματική υγεία, οστική πυκνότητα.

Αν, πάλι, ξεχωρίσουμε τις ιδιότητες αυτές ανά είδος, θα δούμε ότι το μαύρο τσάι τονώνει το ανοσοποιητικό, κάνει καλό στην καρδιά, συμβάλλει στην πρόληψη και τον έλεγχο οστεοπόρωσης & οστεοαρθρίτιδας και προστατεύει τη στοματική υγεία.

Το πράσινο τσάι αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, βοηθά στον έλεγχο του βάρους, του σακχάρου, προστατεύει την καρδιά & το κυκλοφορικό, τα οστά, τη στοματική υγεία.

Το λευκό τσάι έχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από τα διάφορα είδη τσαγιού, άρα λειτουργεί ακόμα πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και βελτιώνει τη διάθεση, χάρη στο αμινοξύ L-τεανίνη (L-theanine).

Όσο για το oolong, οι Κινέζοι το προτιμούν ακόμα και από το πράσινο τσάι για τις λιποδιαλυτικές του ιδιότητες. Θεωρούν ότι βοηθά το μεταβολισμό και την καλή χώνεψη, καθώς και ότι σπάει τα λιπίδια από τις αρτηρίες.

Απόλαυση σε όλα τα σημεία του κόσμου!
Αγγλία: Φυσικά και ξεκινάμε από τους Άγγλους που έχουν κάνει το τσάι εθνικό τους ρόφημα. Εδώ, πίνουν το απογευματινό τσάι με λεμόνι ή με γάλα και το συνοδεύουν με σαντουϊτσάκια ή τα αγαπημένα τους scones (σκωτσέζικης καταγωγής αυτά) – EARL GREY ή ENGLISH BREAKFAST

Ιρλανδία: Εδώ, το τσάι σερβίρεται πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Ίδιες ώρες πάντα και με γάλα πάντα.

Τουρκία: Οι γείτονές μας χρησιμοποιούν το διπλό τσαγερό. Βράζει το τσάι, συμπυκνωμένο, στο ένα τσαγερό, αραιώνεται με νεράκι βραστό, από το άλλο. Σερβίρεται σε μικρά ποτηράκια, σε σχήμα τουλίπας. Πού; Παντού! Πότε; Όλες τις ώρες!

Μαρόκο: Με ένα πράσινο τσάι μέντας, καλωσορίζουν τους επισκέπτες οι Μαροκινοί. Το τσάι πίνεται σε ποτήρι και σερβίρεται στους καλεσμένους 3 φορές, αντιπροσωπεύοντας τη ζωή, την αγάπη και το θάνατο – MAGHREBI (TOUAREG TEA)

Ινδία: Ζήτω τα μπαχαρικά! Εδώ το τσάι πίνεται πολύ δυνατό, πολύ γλυκό, με γάλα, παρακαλώ. Βράζουν τσάι, γάλα και ζάχαρη και προσθέτουν μείγμα μπαχαρικών όπως κάρδαμο, μπαχάρι, πιπέρι, κανέλα, τζίντζερ, γαρίφαλο – MASALA000 CHAI

Ιαπωνία: Η παρασκευή και κατανάλωση του τσαγιού εδώ έχει τελετουργικό. Αλλιώς δεν έχει τσάι! Και μιλάμε για τελετουργικό που διαρκεί… ώρες! – CHA-NO-YU

Κίνα: Κλείνουμε με τη χώρα καταγωγής του τσαγιού. Και στην Κίνα, υπάρχει τελετουργικό, το CHA DAO. Με το τσάι, υποδέχονται τους καλεσμένους. Διατηρούν την παράδοση με το τελετουργικό της διπλωμένης πετσέτας, που θεωρούν ότι διώχνει μακριά την αρνητική ενέργεια. Σήμερα, βέβαια, οι πιο νέοι κουβαλούν το τσάι παντού μαζί τους, ακόμα και σε θερμός.