Ταχίνι, η υπερτροφή

Θυμάστε όταν μιλούσαμε για το χαλβά; Ο οποίος γίνεται από το ταχίνι; Το οποίο γίνεται από το σουσάμι;

Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για αυτό ακριβώς το υπέροχο ταχίνι. Αγαπημένο της παλιάς παραδοσιακής νοικοκυράς-μαγείρισσας, κυρίως την περίοδο της νηστείας. Και, τώρα πλέον, καθιερωμένη επιλογή όσων επιθυμούν να τρώνε υγιεινά. Φαίνεται κάτι ήξεραν οι παλιοί, που, σε μια περίοδο σχετικής εγκράτειας, το επέλεγαν για το τραπέζι τους. Και το σπουδαιότερο, φαίνεται ότι όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν την τεράστια θρεπτική του αξία, αποδίδοντάς του, μάλιστα, συχνά, το χαρακτηρισμό υπερτροφή.

Σουσαμοπολτός
Το ταχίνι είναι ένα αγνό φυσικό προϊόν σουσαμιού. Πρόκειται για μία ελαιώδη κρέμα, ένα πολτό, ουσιαστικά, που παράγεται από σπόρους σουσαμιού που έχουν αλεστεί. Κυρίως, χρησιμοποιείται αποφλοιωμένο σουσάμι αλλά και αναποφλοίωτο. Στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ, χρόνια τώρα, επιμέναμε περισσότερο στον αναποφλοίωτο καρπό (ταχίνι ολικής άλεσης) και σήμερα πια είναι μια αυξανόμενη τάση της εποχής.

Το ταχίνι αποτελεί μια πολύ θρεπτική επιλογή, όπως και το σουσάμι άλλωστε. Μόνο που στην περίπτωση του σουσαμιού, το σώμα δυσκολεύεται να απορροφήσει το σπόρο (εξαιτίας του σκληρού εξωτερικού τοιχώματός του). Έτσι, καταναλώνοντας τον καρπό σε μορφή πολτού, η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών γίνεται ευκολότερα από τον οργανισμό.

Για όσους κάνουν νηστεία
Το ταχίνι πρωταγωνιστεί πάντα σε περιόδους νηστείας, καθώς θεωρείται μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, χάρη στις φυτικές του πρωτεΐνες, που υποκαθιστούν τις ζωικές, τις οποίες στερούμαστε τις μέρες εκείνες. Μπορούμε με το ταχίνι να αντικαταστήσουμε, σε διάφορες συνταγές, ακόμα και το ελαιόλαδο, αν κάποιος το νηστεύει. Θαυμάσια πιάτα γίνονται με τη χρήση ταχινιού αντί ελαιολάδου.

Τόσο υγιεινό, τόσο θρεπτικό. Κάθε μέρα!
Το ταχίνι είναι μία τροφή που συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες που ευθύνονται για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου. Έχει, λοιπόν, σημαντική αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιυπερτασική-αντιθρομβωτική δράση, ενώ βοηθά και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού. Επίσης, θεωρείται τροφή με αντιγηραντικές ιδιότητες (χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, σελήνιο & στερόλες). Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ενδέχεται να δρα ανασταλτικά στις νόσους του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και στον καταρράκτη.

Άρα το ταχίνι μπορεί να θεωρηθεί ένας ιδανικός σύμμαχος υγείας. Και είναι πραγματικά κρίμα να το εντάσσουμε στη διατροφή μας μόνο αν πρόκειται να νηστέψουμε. Αντίθετα, μπορούμε να το καταναλώνουμε καθημερινά στο πρωινό μας, μετά από γυμναστική (μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών, προστατεύει την υγεία των οστών), σαν σνακ και σε συνταγές.

Μοναδικό του μειονέκτημα, το θερμιδικό του φορτίο. Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι αποδίδει περίπου 90 θερμίδες. Οπότε, το καταναλώνουμε με μέτρο.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, υδατάνθρακες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες: Ε, Β1, Β2, νιασίνη, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο.

Περιέχει περισσότερες φυτοστερόλες από άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτό σημαίνει συμβολή στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης και την πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου. Οφείλει δε την εξαιρετική αντιοξειδωτική του δράση σε μια ομάδα φυσικών ενώσεων που περιέχει, τις λιγνάνες (σεσαμίνη, σεσαμινόλη, σεσαμολίνη κ.ά.). Στις λιγνάνες αλλά και στα μονοακόρεστα & πολυακόρεστα λιπαρά του, οφείλεται και η συμβολή του στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Το ταχίνι δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.

Πώς καταναλώνεται το ταχίνι
Συνδυάζουμε το ταχίνι ιδανικά με όσπρια ή με ξηρούς καρπούς, καθώς έτσι αναβαθμίζεται η βιολογική του αξία. Όταν το ταχίνι συνδυάζεται σωστά, οι φυτικές του πρωτεΐνες, αποκτούν υψηλή διατροφική αξία, ισάξια σχεδόν εκείνης των ζωικών πρωτεϊνών.
Μια ανάλογη, πολύ καλή πρόταση είναι το νοστιμότατο χούμους που φτιάχνεται με ρεβίθια και ταχίνι. Αν θέλουμε απόλαυση «στα γρήγορα», ψωμί με ταχίνι και μέλι αποτελεί σίγουρα ένα ιδανικό σνακ.

Γενικά, το ταχίνι ταιριάζει με εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι κ.α.), κύμινο, σκόρδο, μέλι, πετιμέζι. Χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Μπορούμε να φτιάξουμε από νοστιμότατες σαλάτες & σάλτσες ή ακόμα και σούπες, μέχρι μοναδικές ταχινόπιτες και κουλουράκια ταχινιού.

Ταχίνι του κόσμου
Αρμενία, Ιράκ, Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Ινδία και Ανατολική Ασία είναι, αιώνες τώρα, λάτρεις του ταχινιού και έχουν δώσει στον κόσμο της γαστρονομίας εμβληματικές συνταγές, όπως τα φαλάφελ, τις σάλτσες των λεχμαντζούν και τα διάφορα εντυπωσιακά ντιπ καθώς και τις ταχινόσουπες. Και, βέβαια, τον πολυσυζητημένο χαλβά!

Στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ, έχετε όλες τις επιλογές: ταχίνια εκλεκτά, συμβατικά ή βιολογικά, από σουσάμια ολικής άλεσης, ψυχρής έκθλιψης, αλεσμένα σε παραδοσιακούς πετρόμυλους, από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως Ηλεία, Μαγνησία, Ορεστιάδα, ή από σουσάμι Αιθιοπίας, το οποίο θεωρείται ίσως το καλύτερο στον κόσμο.