Πιπέρι: της υγείας

Στα προηγούμενα λήμματα, μιλήσαμε για το περίφημο πιπέρι & την ιστορία του και για το piper nigrum, το φυτό από το οποίο προέρχεται. Εδώ θα δούμε τις ιδιότητες αυτού του πιπεριού:

Πιπέρι το αντιοξειδωτικό
Το μαύρο πιπέρι έχει πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τις οποίες οφείλει στην πιπερίνη και την κουρκουμίνη (πρόκειται για ένα συστατικό που παράγει το φυτό για να προστατευτεί από ιούς, βακτήρια και μύκητες). Επίσης, διαθέτει βιταμίνες Α και C, αλλά και φλαβονοειδή και καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση των τοξικών στοιχείων στο σώμα μας. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή Σιδήρου και Μαγγανίου.

Πιπέρι και όχι μόνο
Γενικά, ο επιστημονικός κόσμος θεωρεί ότι τα περισσότερα μπαχαρικά σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο και τον προστάτη. Το πιπέρι συμπεριλαμβάνεται σε αυτά. Έτσι, θεωρείται ότι μπορεί να αποτρέψει ζημιές που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και να βοηθήσει γενικότερα στην πρόληψη καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και ηπατικών προβλημάτων.

Πιπέρι το αντιβακτηριακό
Καλό για το στομάχι μας! Χάρη στην κουρκουμίνη, το πιπέρι μάς χαρίζει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Συνεπώς, μπορεί και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού. Επίσης, διευκολύνει την πέψη (καθώς με τη διέγερση που προκαλεί στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, παράγεται περισσότερο υδροχλωρικό οξύ, το κύριο συστατικό για την αφομοίωση της τροφής), βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού εντερικών αερίων και στη μείωση στομαχικών διαταραχών.
Επιπλέον, χάρη στην ιδιότητά του να διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες, όπως προαναφέραμε, το πιπέρι συμβάλλει στην ανάκτηση της όρεξης, σε περιπτώσεις ανορεξίας (ήπιες μορφές).

Πιπέρι το διουρητικό
Αποτοξίνωση του οργανισμού! Το πιπέρι δρα ως διουρητικό, άρα μπορεί να απαλλάξει το σώμα μας από βλαβερές τοξίνες. Επίσης, προκαλώντας εφίδρωση, ακόμα μια μέθοδο αποβολής των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό, καθαρίζει τους πόρους του δέρματος ενώ μπορεί να ενισχύσει και το μεταβολισμό, επιταχύνοντας το αδυνάτισμα. Σημειώστε, το πιπέρι βοηθά στη διάσπαση των λιποκυττάρων, άρα με την κατανάλωσή του, θα μπορούσαμε να χάσουμε ευκολότερα βάρος.

Πιπέρι το αιμοστατικό
Ως αντιβακτηριδιακό, μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση ενός τραύματος, καταπολεμώντας τα μικρόβια αλλά και ως αιμοστατικό, μπορεί να σταματήσει μια μικρή αιμορραγία.

Πιπέρι και κρυολόγημα
Και καθώς είπαμε ότι το μαύρο πιπέρι περιέχει βιταμίνη C, αντιλαμβανόμαστε ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης, βοηθά στο αναπνευστικό και την καταπολέμηση της συμφόρησης (μπορούμε εύκολα να το προσθέσουμε σε ζεστά ροφήματα).

Πιπέρι δαγκωτό!
Χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή του δράση, το πιπέρι συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και αποτρέπει αιμορραγίες των ούλων.

Συμπερασματικά, το πιπέρι δε νοστιμίζει απλώς τα φαγητά μας αλλά κάνει καλό και στην υγεία μας. «Τέρψη και θρέψη», όπως μας αρέσει να το λέμε στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ. Και, με τον καιρό, θα το πούμε ακόμα πολλές φορές, για τα περισσότερα από τα προϊόντα που θα παρουσιάσουμε σε αυτή τη στήλη.

Και κάτι που χρήζει προσοχής: το μαύρο πιπέρι δε βοηθά σε περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από έλκος, κολίτιδα, παλινδρόμηση.