Μέλι: Τα… ξαδερφάκια του μελιού

Ολοκληρώνοντας αυτό το μικρό ταξίδι-αφιέρωμα στο μέλι, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και σε κάποια άλλα πολύτιμα προϊόντα που μας δίνει η μέλισσα, εξίσου θαυμαστά:

Βασιλικός Πολτός
Είναι η ουσία που εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες των εργατριών-μελισσών και αποτελεί την τροφή για όλες τις μέλισσες, τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Στη συνέχεια, αποτελεί αποκλειστική τροφή των βασιλισσών. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά σε περιπτώσεις κόπωσης, άσθματος, υψηλής πίεσης. Θεωρείται ότι καθυστερεί τη γήρανση του οργανισμού, χάρη στα θρεπτικά του συστατικά. Του αποδίδονται και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πρόπολη
Είναι το ρετσίνι από τα μπουμπούκια ή το φλοιό δέντρων και συλλέγεται από τις εργάτριες-μέλισσες. Προσθέτοντας τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων τους, το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το εσωτερικό της κυψέλης και να το απολυμάνουν από μικροοργανισμούς. Η πρόπολη αποτελείται από περισσότερες από 300 ουσίες, περιέχει αντιβακτηριακές ενώσεις και φλαβονοειδή (ισχυρά αντιοξειδωτικά). Έτσι, ενεργοποιεί τη φυσική άμυνα του οργανισμού, δεν επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων & ιών, βοηθά στη θεραπεία κρυολογήματος & γαστρεντερίτιδας και προστατεύει την επιδερμίδα από παθογόνους μύκητες (επουλώνει πληγές, βοηθά στην ανάπλαση των ιστών). Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και υπάρχουν ενδείξεις και για αντικαρκινική δράση.

Γύρη
Τη συλλέγουν οι εργάτριες-μέλισσες από τα άνθη των φυτών και θεωρείται απαραίτητη για την επιβίωσή τους, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής τους, που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα, λιπίδια, σάκχαρα, καροτενοειδή, πολυφαινόλες και χρησιμοποιείται ως τονωτικό συμπλήρωμα του οργανισμού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, που αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, μειώνοντας τις πιθανότητες για εγκεφαλικό. Τονώνει το ανοσοποιητικό, τη διανοητική λειτουργία, χαρίζει ευεξία, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει το μεταβολισμό. Βοηθά σε ασθένειες του ουροποιητικού στους άνδρες και στην καλύτερη λειτουργία των ωοθηκών και τη μείωση των συμπτωμάτων κατά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες.

Στη μυθολογία, ο Αρισταίος ο μελισσοθεός, ήταν προστάτης του μελιού. Οι Νύμφες τού έμαθαν την τέχνη της παρασκευής του μελιού, του λαδιού, του τυριού κι εκείνος τα δίδαξε στους ανθρώπους.

Επικονίαση: Ένα δώρο των μελισσών εκατοντάδων χιλιάδων ετών και εκατοντάδων δις ευρώ!

Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, πολύ σύντομα, θα εξαφανιστεί και το ανθρώπινο είδος. Και φαίνεται να είχε δίκιο. Σήμερα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εκτιμά ότι από τα 100 είδη φυτών απ’ όπου προέρχεται το 90% των τροφίμων παγκοσμίως, τα 71 γονιμοποιούνται με τη μεταφορά γύρης από τις μέλισσες! Με τη λεγόμενη ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ, που, αν δε συμβεί, τα φυτά δεν μπορούν να αναπαραχθούν (επικονίαση είναι η γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός). Αυτό σημαίνει ότι, χωρίς τις μέλισσες, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το 70% της παγκόσμιας γεωργίας και των καλλιεργειών. Άρα απειλείται η τροφή και η διατροφή μας, άρα απειλείται η επιβίωσή μας.
Η προσφορά της μέλισσας στον άνθρωπο, τα φυτά, τα ζώα, το περιβάλλον γενικά, είναι ευεργετική. Εφόσον πρόκειται για τη διαιώνιση της χλωρίδας, πρόκειται για την ισορροπία της φύσης: τα άνθη προσφέρουν νέκταρ και γύρη στις μέλισσες και οι μέλισσες, «σε ανταπόδοση», επικονιάζουν 250.000 είδη του φυτικού βασιλείου – απ΄ όπου προέρχεται η τροφή μας.

Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ για την παγκόσμια οικονομία αξίζει αυτή η ευεργεσία; Πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτή η ισορροπία;
Δίκαια, λοιπόν, το Ινστιτούτο Παρατήρησης της Γης (Earthwatch Institute), στο τελευταίο συνέδριο του Royal Geographical Society of London, ανακήρυξε τις μέλισσες ως τα πιο σημαντικά έμβια όντα στη Γη. Το ανησυχητικό είναι ότι πλέον οι μέλισσες ανήκουν στα απειλούμενα είδη του πλανήτη. Τελευταίες μελέτες αποκαλύπτουν δραματική μείωση του πληθυσμού τους. Η ανεξέλεγκτη χρήση εντομοκτόνων & φυτοφαρμάκων, η αποψίλωση και η έλλειψη λουλουδιών, θεωρούνται κύριοι λόγοι γι’ αυτή την εξαφάνιση που δεν πρέπει να αφήσουμε συμβεί!

Οι μέλισσες είναι το μόνο έμβιο ον που δεν μεταφέρει κάποιο είδος παθογόνου μικροοργανισμού, όπως ιούς, βακτήρια ή μύκητες (πρόσφατη έρευνα στη Χιλή).

Στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ, όλα αυτά τα υπέροχα προϊόντα είναι στη διάθεσή σας, συμβατικά ή βιολογικά: βασιλικός πολτός, πρόπολη και γύρη και, φυσικά, τα καλύτερα μέλια από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Θυμαρίσιο μέλι από τα Κύθηρα και τη Μάνη, τα πιο φημισμένα μέρη για το θυμαρίσιο μέλι τους, αλλά και από Άνδρο, Πάρο, Τήνο, Ίο, Σίφνο, Κέα, Kάσο, Ψαρά, Κάρπαθο, Κρήτη, Αρκαδία, Εύβοια, Ταΰγετο. Και πολλά από τα πιο ιδιαίτερα είδη μελιού, όπως Πεύκο, Έλατο, Κωνοφόρα, Ερείκη, Κουμαριά, Καστανιά, Βελανιδιά, Πορτοκαλιά, Φασκόμηλο, Λεβάντα. Από την Κίμωλο, την Ικαρία και τη Θάσο, μέχρι την Αργολίδα, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα. Στην εκλεκτή «μελισυλλογή» και η γνήσια βανίλια Ελάτης Μαινάλου!