Η περιοχή γύρω από το λιμάνι του Πειραιά ήταν πάντα το μέρος όπου οι πρόσφυγες «τεχνίτες» του χαλβά πουλούσαν τα προϊόντα τους, γράφοντας ιστορία. Στην αγορά των τροφίμων σήμερα, ο ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, κρατά την όμορφη παράδοση των ημερών μαζί με τους πελάτες του. Επιλέγει εκλεκτούς χαλβάδες από τις καλύτερες χαλβαδοποιίες και, τις μέρες της Σαρακοστής (αλλά και όλον τον χρόνο), οι Πειραιώτες συρρέουν για να προμηθευτούν τον χαλβά του μπακάλη, όπως λέγεται διαφορετικά ο σησαμένιος χαλβάς. Πρόκειται για ένα όνομα που έχει μείνει από τα παλιά, καθώς αυτόν το χαλβά τον προμηθεύονταν πάντα με το κιλό από το μπακάλικο της γειτονιάς.
Μια πολύ καλή εξέλιξη που παρατηρούμε στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ είναι ότι, εκτός από τη δεδομένη ποιότητα και γεύση κάθε επιλεγμένου χαλβά, οι πελάτες μας φαίνεται πλέον να αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο και τη θρεπτική του αξία καθώς και την ευεργετική του δράση στην υγεία του οργανισμού. Έτσι, αυτή την περίοδο, που, λόγω της νηστείας, οι ανάγκες του οργανισμού είναι μεγαλύτερες, τον προτιμούν πολύ, αλλά, γενικότερα, οι πιο ενημερωμένοι καταναλωτές σιγά σιγά τον εντάσσουν στο καθημερινό τους τραπέζι.
Θερμιδική αξία
Τα 100gr σκέτου χαλβά (από ταχίνι και ζάχαρη, χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών), έχουν περίπου 450 θερμίδες, ενώ μια γενναία πιρουνιά, κοντά στις 100 θερμίδες. Εκείνο δε το «ένα κομματάκι» των περίπου 30 γρ., αυτό που οι περισσότεροι καταναλώνουμε, έτσι για δοκιμή, ξεπερνάει τις 150!
Απαιτείται, λοιπόν, λίγο μέτρο στην κατανάλωσή του.
Η θρεπτική αξία του χαλβά
Ο σησαμένιος χαλβάς περιέχει όλα τα καλά του ταχινιού: φυτικά λίπη, τα λεγόμενα καλά λιπαρά, δηλαδή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (να γιατί θεωρείται σχεδόν απαραίτητος κατά την περίοδο νηστείας), υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Πιο αναλυτικά, ο χαλβάς μάς κάνει καλό με πολλούς τρόπους:
Αντιοξειδωτική δράση – βιταμίνη Ε, σελήνιο, μαγγάνιο αλλά και μια ομάδα φυσικών ενώσεων, οι λιγνάνες (σεσαμίνη, σεσαμινόλη, σεσαμολίνη κ.ά.).
Καλή λειτουργία της καρδιάς/ πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων & εγκεφαλικών επεισοδίων – μονοακόρεστα & πολυακόρεστα λιπαρά και λιγνάνες
Υγεία οστών/ πρόληψη οστεοπόρωσης – ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορος
Αρθρώσεις – χαλκός
Πρόληψη αναιμίας – σίδηρος
Αρτηριακή πίεση/ πρόληψη αρρυθμίας – κάλιο
Ανοσοποιητικό – ψευδάργυρος
Νευρικό σύστημα, παραγωγή ενέργειας – Β1, Β2, νιασίνη, μαγνήσιο
Σημειώστε ότι δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.
Να πούμε, επίσης, ότι μια πολύ καλή πρακτική είναι ο συνδυασμός του χαλβά με ξηρούς καρπούς, καθώς το σουσάμι και κατ’ επέκταση το ταχίνι, αποτελείται από αμινοξέα υψηλής βιολογικής αξίας, όπου με την παράλληλη κατανάλωση ξηρών καρπών, η αξία αυτή αυξάνεται κατακόρυφα, φτάνοντας σχεδόν τη βιολογική αξία ζωικών πρωτεϊνών.
Οι δεκάδες γεύσεις χαλβά στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ
Η “Πολιτεία του Χαλβά” στήνεται κάθε χρονιά στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ, με χαλβάδες άριστης ποιότητας. Χειροποίητοι, με εξαιρετικές πρώτες ύλες και με ποικιλία άνευ προηγουμένου!
Για αρχή, όλες οι κλασικές αγαπημένες γεύσεις, όπως βανίλια, αμύγδαλο, κακάο και σοκολάτα. Και ο πολύ παραδοσιακός μαστιχωτός χαλβάς.
Και από ‘κει και πέρα, ιδιαίτερες γεύσεις για ατελείωτες… γευσιγνωσίες χαλβά: με βύσσινα, πορτοκάλια, λεμόνια, cranberries, κάστανα, κανέλες, φιστίκια αράπικα και φιστικοβούτυρα, φιστίκια Αιγίνης, καφέ espresso, καφέ cappuccino, σοκολάτες όλων των ειδών, κουβερτούρες υγείας, λευκές σοκολάτες, χαρούπια. Μέχρι και χαλβάς με γκρανόλα και χαλβάς με μελομακάρονο! Το φαντάζεστε; Επίσης, χαλβάς ολικής σε διάφορες γεύσεις και χαλβάς με στέβια, όπως επιβάλλουν οι τάσεις της εποχής.